“De NHDrive zelfrijdende concepttractor is een nieuwe mijlpaal in onze Clean Energy Leader®-strategie.”

Egide Vandevelde, Business Director Benelux-Frankr

Op 30 augustus 2016 werd tijdens de Farm Progress Show (VS) de zelfrijdende New Holland NHDrive ontwerptractor onthuld: een machine zonder bestuurder die 24/24 tal van landbouwactiviteiten kan uitvoeren. De tractor kan 100% zelfstandig het veld bereiken via private wegen en samenwerken met andere zelfrijdende machines of machines met bestuurder. Dankzij de cabine kan de tractor nog steeds bestuurd worden door een operator, wat voor maximale flexibiliteit zorgt. Egide Vandevelde, Business Director Benelux-Frankrijk van New Holland vertelt je er meer over.

‘Waarom ontwikkelde New Holland deze innovatie?’

 

De NHDrive zelfrijdende concepttractor is een nieuwe mijlpaal in onze Clean Energy Leader®-strategie. Sinds 2006 stimuleert New Holland het gebruik van duurzame brandstoffen en ontwikkelt technologieën gericht op het verminderen van de milieu-impact van de landbouw en het maximaliseren van de efficiëntie en productiviteit, met als doel het produceren van voedsel voor iedereen, met minder grondstoffen. Precisielandbouw vormt een belangrijk element in deze Clean Energy Leader®-strategie. Daarbij is de ontwikkeling van de zelfrijdende NHDrive tractor de ultieme uiting van het idee ‘meer doen met minder’: meer werk, meer efficiëntie, meer productiviteit, meer flexibiliteit bij bedrijfsbeslissingen, allemaal op basis van nauwkeurige gegevens. En dit gaat samen met het geoptimaliseerd gebruik van data, lagere kosten en verbruik, en minder vermoeidheid.

‘Hoe werkt de zelfrijdende NHDrive ontwerptractor?’

 

De tractor kan zelfstandig het veld bereiken via private wegen en opereert vervolgens volledig autonoom, zonder bestuurder. Bediening en controle gebeuren op afstand via een vaste computer of een mobiele tabletinterface. Op verschillende schermen kan je de voortgang van de tractor zien en de belangrijkste machine- en werktuigparameters controleren en aanpassen, denk maar aan snelheid, brandstofniveaus en zaaddosering. Steeds heb je toegang tot de tractor- en werktuiggegevens, waar je je ook bevindt, onderweg, op het veld of thuis. Dit helpt je om op het juiste ogenblik de juiste beslissingen te nemen, en zo de productiviteit van je werkzaamheden te verhogen. Ook de route naar het veld of verplaatsingen op het bedrijf kunnen worden gepland, als dit via particuliere wegen kan gebeuren. Je ‘zegt’ gewoon waar de tractor naartoe moet en wat hij moet doen wanneer hij zijn bestemming bereikt heeft, en hij zal aan de slag gaan, individueel of in konvooi.

“ De tractor kan zelfstandig het veld bereiken via private wegen en opereert vervolgens volledig autonoom, zonder bestuurder. Bediening en controle gebeuren op afstand via een vaste computer of een mobiele tabletinterface.

En wat als er iets onverwachts gebeurt?’

 

Dankzij een combinatie van radar, LiDAR (detectie met lasers) en RGB-camera’s kan de NHDrive allerlei hindernissen in het veld detecteren. Wanneer dat het geval is, zendt de tractor een bericht naar de interactieve interface zodat de verantwoordelijke kan beslissen hoe de tractor de hindernis kan vermijden, of welke omweg hij kan nemen.

'Hoe draagt de NHDrive bij tot meer efficiëntie?’

 

Omdat hij 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 kan werken, volgens vooraf bepaalde en geoptimaliseerde werkplannen, helpt de NHDrive tractor de risico’s verbonden aan menselijke fouten te verminderen. Hij kan hogere niveaus van productiviteit en efficiëntie behalen dan klassieke manieren van werken. De NHDrive kan gunstige weersomstandigheden volledig benutten voor landbouwwerk, door dag en nacht door te werken. En in de toekomst zal je met de NHDrive tractor, wanneer hij is uitgerust met een aanhangwagen, de graanverwerking volledig kunnen automatiseren tijdens de oogst, inclusief lossen en transport.

‘Kan de tractor ook met bestuurder werken?’

 

De NHDrive concept tractor heeft precies dezelfde cabine als de klassieke T8. Daardoor kan hij ook ingezet worden voor werkzaamheden waar een volledige autonomie nog niet mogelijk is, zoals het werken met een voorlader en wegtransport aan hoge snelheid. De NHDrive tractor kan naast andere zelfrijdende machines werken en kan ook een tandem vormen met machines bediend door een bestuurder. Dit zorgt dus voor maximale flexibiliteit.