“Met onze T7.315 Heavy Duty poten we nu de helft sneller.”

Bij Guy Renders te Scherpenheuvel

De laatste 10 jaar is de professionalisering binnen de aardappelteelt sterk toegenomen. Telers worden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en zoeken gepaste technologische oplossingen voor de honderden ha aardappelen die op korte tijd de grond in moeten. Met Guy Renders uit Scherpenheuvel blikken we terug op een abnormaal jaar waarin mens en techniek tot het uiterste gedreven werden. De nieuwe T7.315 heeft zich met 1200u op goed 8 maand tijd alvast ten volle bewezen op en naast het veld.

Guy, als teler kijk je steeds vooruit om wat goed was, nog beter te gaan doen. In welk opzicht is deze nieuwe T7.315 een meerwaarde voor uw activiteiten?

Als landbouwer zijn we gedreven en willen we ons bedrijf zo goed mogelijk uitbouwen. Daarbij is techniek een belangrijk aspect omdat het ook uw management gaat optimaliseren. Deze T7.315 heeft in die zin het verschil gemaakt. Voorheen trokken we met een T7.270 het veld in om aardappelen in 1 werkgang te poten met een combinatie (frees + pootmachine). De prestaties waren ok maar we zochten toch naar dat tikkeltje meer. Wanneer je een paar honderd ha aardappelen moet poten met 1 combinatie aan een snelheid van ongeveer 4 km/u en ruim 8 ton in de hef achteraan dan begrijp je waarom. Met de T7.315 Heavy Duty hebben we het gepaste antwoord gezocht en gevonden.

Hoe waren de eerste praktijkervaringen?

Het T7-basisidee van veelzijdigheid en de optimale vermogen-/gewichtsverhouding is gebleven maar met deze Heavy-Duty uitvoering schakelde New Holland toch een versnelling hoger inzake prestaties en efficiëntie. In de praktijk waren we aangenaam verrast. Aansluitend op mijn voorbeeld van daarnet kan ik stellen dat we dezelfde kwaliteit van werk afleveren als voorheen maar dan wel de helft sneller (6 à 6,5 km/u) met deze nieuwe T7.315. Als je ruim een maand aan het poten bent, kan dit tellen. Het aspect tijd wordt voor mij belangrijker met de dag aangezien de periodes dat het goed is om te werken in het veld steeds korter worden. Investeren in techniek helpt ons op dat vlak vooruit. Als je weet dat ik met mijn 7 trekkers (TM190, T7060, 2 X T7070, T7.250,  T7.270 en T7.315) samen op jaarbasis ongeveer 10.000 uren maak, dan bepaalt techniek je ritme. Vroeger stelden we ons nog de vraag of we een Powershift of Autocommand transmissie gingen kiezen. Nu denken we daar zelfs niet meer over na als we samenzitten met onze dealer Gejaco.

“ Met de Horizon cabine, grotere banden (710/75 R42) en de nieuwe geveerde vooras is het een plezier om deze trekker zowel op de weg als in het veld te besturen.

Lange werkdagen zijn bij jullie eerder de regel dan de uitzondering. Wat met het comfortniveau op deze T7.315?

Met de Horizon cabine, grotere banden (710/75 R42) en de nieuwe geveerde vooras is het een plezier om deze trekker zowel op de weg als in het veld te besturen. Door de iets langere wielbasis heeft deze T7.315 totaal niet de neiging om te gaan “stampen”. Maar minstens even belangrijk is het technologisch comfort. Zo is PLM (Precision Land Management) voor mij een basiskeuze. Je hebt niet alleen de vrije keuze qua werkgang maar je wordt met deze RTK-GPS ook ontlast als bestuurder. Je weet van voordien dat het altijd goed komt wat voor perceel het ook is. Bovendien is het handig dat de GPS-aansturing verloopt via het Intelliview-scherm in de Sidewinder II-armsteun.

Op welk vlak heeft deze T7.315 u verrast?

Technisch gezien is deze trekker voor mij completer geworden. Het gaat hem dan niet puur over de pk’s maar over details zoals bv. een 1000ECO modus. Waar je vroeger bij ruim 2000 toeren aftakaswerk deed, dan doe je hetzelfde werk op vandaag bij een brandstofbesparend toerental van 1600 toeren.  En daar sta je maar bij stil als je het zelf ervaart. Je optimaliseert niet alleen uw werk maar ook uw kostenstructuur.

Naast de technologie zet New Holland ook sterk in op dienstverlening. Hoe ervaart u deze?

Tijdens het seizoen hebben we onze handen vol met de coördinatie van ons werk. Loopt er technisch iets mis, dan moet je kunnen vertrouwen op de service van uw dealer. Wij hadden op paaszondag eens een defect aan een achterbrug. Onze dealer haalde zelf de stukken op in de transmissiefabriek in Antwerpen en tegen paasmaandagavond waren we al terug on the move. Dat is wat telt op zo’n momenten.