T6 Dynamic Command™: onder de loep in POWER & PK

met Ronny Mols, loonwerker in Balen (BE).

POWER & PK (PlattelandsTV, BE) neemt de T6 Dynamic Command™ onder de loep. Hoe werkt de Dynamic Command™ transmissie en wat is de ervaring van loonwerker Ronny Mols (Balen, BE)? Bekijk de aflevering of lees het verslag onder de video!

New Holland heeft in de T6-serie 5 trekkers met de Dynamic CommandTM transmissie. Vier daarvan zijn met een 4-cilinder motor uitgerust: zoals de T6.175. Nu is er ook een 6-cilinder bij: de T6.180. Het technisch hoogstandje bij deze T6-serie is de Dynamic CommandTM transmissie. Een transmissie met dual-clutch technologie of 2 koppelingen technologie. Dat maakt het mogelijk om vlot van de ene versnelling naar de ander te schakelen en dat gebeurt geheel automatisch.

 

Hoe werkt dit nu precies?

Er zijn in totaal 8 versnellingen en 2 assen. Op de ene as zitten de onpare versnellingen en op de andere as zitten de pare versnellingen. Elk van die assen heeft een koppeling. Als er bijvoorbeeld van de 1e naar de 2e versnelling wordt geschakeld, dan wordt de 1e versnelling ontkoppeld op de ene as en wordt de 2e versnelling gekoppeld op de andere as. Dit zorgt voor een vlotte overgang en de kracht blijft behouden tijdens het schakelen. Maar er is meer, want er zijn ook nog 3 schakelgroepen. Schakelgroep A is voor zwaar veldwerk. Schakelgroep B is voor licht veldwerk en schakelgroep C is voor op de weg. In elke schakelgroep kunnen de 8 versnellingen worden gebruikt. In totaal zijn er dus 24 versnellingen. Het is ook mogelijk om tijdens het rijden van de ene schakelgroep naar de andere over te gaan.

De Dynamic CommandTM heeft ook verschillende interessante functies. Eén daarvan is de Dynamic Stop-Start wat vooral interessant is voor wie veel vooruit en achteruit moet shuttlen. Deze is eenvoudig te bedienen via de rem. Remmen bij het stoppen en bij het lossen van de rem begint de trekker terug te rijden. Een tweede handige functie is de start off gear. Daarbij onthoudt de transmissie in welke versnelling de trekker het laatst is vertrokken. Bij het opnieuw vertrekken zit de trekker automatisch al in deze versnelling. Een derde functie is de memory shuttle. Daarbij onthoudt de transmissie in welke versnelling de trekker aan het rijden was in de tegengestelde richting. Bij het veranderen van rijrichting zal hij dan deze versnelling terug hanteren.

“ De Dynamic Command™ combineert de voordelen van een Powershift met de voordelen van een Vario.

Ronny Mols, loonwerker in Balen. Gespecialiseerd in loonwerk in het algemeen en alles wat met gras te maken heeft zoals zaaien, verpakken, wikkelen ...

 

Journalist: “Hoe lang werk je al met de T6.175?”

Ronny: “Ik werk met deze trekker sinds vorige zomer.” 

 

Journalist: “New Holland beweert dat het verbruik laag ligt. Namelijk 9% beter dan de best scorende concurrent. Heb je dit zelf al mogen ervaren?”

Ronny: “Ja, dat is echt zo. Het valt echt goed mee.”

 

Journalist: “Een ander voordeel is het vlot overgaan van de ene versnelling naar de andere. Heb je dit ook al ervaren nu je met deze trekker hebt gewerkt?”

Ronny: “Ja, ik heb er heel goede ervaringen mee. Ik vind het een groot voordeel om deze trekker te hebben want hij combineert de voordelen van een Powershift met de voordelen van een Vario. Wij hebben beide trekkers. Maar het grote voordeel van deze T6.175 Dynamic CommandTM is dat je de trekker kunt laten terugkomen op de koppel, wat met de Vario niet mogelijk is. Bovendien is het schakelen zeer soepel waardoor je vooral de overgang van de versnellingen niet meer voelt tijdens het rijden op de weg. Ik ben er zeer tevreden over.”

 

Journalist: “Die Dynamic Stop-Start gebruik je ook?”

Ronny: “Ja, deze functie wordt bij ons vooral gebruikt bij transportwerkzaamheden.”

 

Journalist: “Normaal wordt deze functie gebruikt bij het shuttlen.”

Ronny: “Wij doen geen frontladerwerk dus hebben wij de Stop-Start niet nodig. Maar voor transport vind ik dit heel gemakkelijk. Wanneer je aan een kruispunt komt en je rem induwt, dan stopt de trekker. Je laat de rem terug los en dan vertrekt de trekker in de versnelling die hij denkt die de beste is. Dat werkt gewoon perfect!”