De New Holland wiellader W110D als doordachte investering in een gespecialiseerd melkveebedrijf.

Bij Hugo en Bart Verhoeven te Baarle-Hertog.

Op een 150m voor de Nederlandse grens bevindt zich het gespecialiseerd melkveebedrijf (250 melkkoeien en 150 stuks jongvee) van de familie Verhoeven. De glimlachende gezichten van vader Hugo en zoon Bart geven duidelijk aan dat zij hun levenswerk vol arbeidsvreugde uitoefenen. De rode draad doorheen hun bedrijfsvoering is doordacht investeren. Onlangs namen ze een New Holland wiellader W110D in gebruik en dagelijks ontdekken ze nog nieuwe toepassingsmogelijkheden. Deze demomachine van dealer Van Tigchelt viel zo hard mee bij het uittesten dat er direct beslist werd om hem niet meer af te staan. Tijd dus om eens van gedachten te wisselen met de mens achter de machine en te weten te komen wat techniek als meerwaarde brengt voor mens en bedrijf.

Als bedrijf hebben jullie steeds gekozen om door te groeien binnen een gestructureerde werking. Stilstaan is achteruitgaan?

 

De melkveesector is algemeen enorm geëvolueerd en die trend heeft zich ook op ons bedrijf doorgezet. Vorig jaar hebben we een nieuwe ultramoderne melkveestal in gebruik genomen voor 250 melkkoeien. Dat impliceert de noodzaak van een geoptimaliseerde voedertechniek. Invulling werd gegeven met een nieuwe 18m³ voedermengwagen en een nieuwe New Holland wiellader. We hebben vroeger al een zelfrijdende voedermengwagen gehad met frees, maar de flexibiliteit en veelzijdigheid van een wiellader kun je daarmee volgens ons niet evenaren.

Jullie zijn duidelijk geoefende en overtuigde wiellader gebruikers met kennis van zaken?

 

Wij zijn inderdaad 18 jaar terug gestart met een tweedehands wiellader en hebben daar steeds een voorkeur voor gehad omwille van de stabiliteit en robuustheid. Vorig jaar kregen we problemen met onze vorige machine en hielp New Holland-dealer Guy Van Tigchelt ons uit de nood. Rond de jaarwisseling kregen we met de W110D een demo-machine en die hebben we niet meer afgestaan. Deze wiellader viel zo hard mee dat de keuze snel gemaakt was. Aangezien we deze wiellader dagelijks nodig hebben, kozen we weloverwogen voor een nieuwe machine. Met een 2de hands weet je immers niet wat je koopt. Op jaarbasis zal deze machine een 900 uren draaien op ons bedrijf.

“ We kunnen deze wiellader géén dag missen.

Voor welke toepassingen gebruiken jullie deze nieuwe wiellader?

 

Zoals reeds aangegeven is de veelzijdigheid van deze machine op ons bedrijf zeer groot. De belangrijkste taak is het dagelijks vullen van de voedermengwagen. Doordat er een long reach giek op deze wiellader zit, kunnen we onze bak perfect boven de mengwagen uitkiepen. Vanuit de wiellader hebben we ook een veel beter zicht op het mengproces in vergelijking met bv. een verreiker. Verder gebruiken we deze New Holland W110D voor stro te lossen, voor grondverzet, voor het aanrijden van onze groenvoederkuilen met dubbelluchtbanden, paletvorkwerk … Onlangs bestelden we zelfs een balenklem om onze gewikkelde balen mee binnen te halen. Multifunctioneel dus... Doordat de 3de functie zich op de joystick bevindt, kun je bovendien alles met 1 hand bedienen.

Vele werkuren vragen aangepast comfort. Wat leert de praktijk jullie?

 

Voor ons is het een plezier om met deze wiellader te werken. Eerst en vooral is het zicht zowel op de giek als rondom perfect. De nieuwe cabine heeft een gebogen voorruit zonder naden, airco, een super de luxe zetel en led-lampen rondom. Achterop hebben we ook een camera die we kunnen opvolgen via het LCD-display. Zelf zouden wij al deze opties niet gekozen hebben maar eens je ze gebruikt hebt op zo’n demomachine kun je ze niet meer missen. Ook de industriebanden die erop zitten, zijn een meerwaarde op comfortniveau. Algemeen is deze machine ook veel handiger dan onze vorige. Op het zicht lijkt het een grote machine maar als je de lengtemaat met bv. een grotere verreiker vergelijkt dan scheelt dat allemaal niet veel. Het is van oorsprong een industriemachine maar, New Holland heeft het geoptimaliseerd voor landbouwtoepassingen bv. long reach, zelfde motor als in de tractoren …