Steeds op het rechte spoor

Andreas Ryckaert, akkerbouwer uit Assenede

Tussen de drukke werkzaamheden door konden we akkerbouwer Andreas Ryckaert uit Assenede even klissen voor een praktijkgerichte babbel. We sprongen mee in de cabine van zijn T7050 AutoCommand en ervaarden waarom elke cm telt op zijn bedrijf.

Andreas, jullie zijn actief in de Asseneedse polders en in Waterlandkerkje. Waarop concentreren jullie activiteiten zich?

 

De belangrijkste specialisatie binnen ons bedrijf is de pootgoedteelt. Daarnaast telen we suikerbieten, tarwe, ajuin, graszaad, vlas, bruine bonen, maïs, enz. We proberen de werkzaamheden zoveel mogelijk in eigen beheer uit te voeren. Enerzijds hebben we een TVT-trekker die zich hoofdzakelijk concentreert op het transport van producten/gewassen tussen onze beide vestigingen en naar de eindklant toe.
Daarnaast hebben we de GPS gestuurde T7040 en T7050 die het veldwerk uitvoeren. Door voor elke trekker een goed afgelijnd takenpakket te voorzien, kunnen we op technisch vlak nog meer specialiseren. Als onderdeel van die visie hebben we de T7050 rondom met lage drukbanden uitgerust. Vooraan plaatsten we Xeobib’s 600 en achteraan MachXbib’s 900. Door dit te combineren met de goede vermogen/gewichtsverhouding van de T7050 kunnen we met zorg voor de bodemstructuur ons landwerk op de middelzware tot lichte kleigrond optimaal uitvoeren. Met supersteer erbovenop verloopt ook het keren/manoeuvreren vlotter.

Als ik het goed hoor, is GPS bij jullie blijkbaar een constante?

 

Het is inderdaad reeds het 5e seizoen dat we nagenoeg al onze werkzaamheden met behulp van GPS voltooien. Naast ploegen, klaarleggen en zaaien gaan we met behulp van GPS ook bv. onze uien laden. We doen met GPS  veel meer dan we er oorspronkelijk mee beoogden. Wij zijn 100% overtuigd van  het gebruikersgemak en de RTK-precisie tot op 1 à 2 cm. Zo is onze T7040 momenteel aan de slag met een GPS-gestuurde ploeg. Op één werkgang is met die variabele ploeg op GPS alles weer bijgestuurd. Zeg nu zelf: iedereen heeft graag dat het perfect recht is en daar pluk je eerder vroeg dan laat de vruchten van. Vergeet bovendien niet dat we hier in de polder veelal te maken hebben met vrij lange percelen. Als je bij een werkbreedte van 3m bv. 6 cm overlapt dan verlies je niet alleen 2 procent van je tijd maar ook 2% brandstof, 2% zaaigoed,… Die 2% kan op het eerste zicht verwaarloosbaar lijken maar trek je deze redenering door naar bv. 15 plaagbehandelingen in de aardappelteelt dan kleurt de eindafrekening al sterker rood. GPS heeft voor ons ook nog bijkomende voordelen. Ben je bijvoorbeeld ’s nachts aan het werk met GPS dan is het resultaat even perfect als overdag. Ook bij mist blijf je steeds op het rechte spoor. Als bestuurder ben je minder belast en kan je dus langere werkdagen aan.  Alles bij elkaar kunnen we GPS op ons bedrijf niet meer wegdenken.

“ Daarnaast hebben we de GPS gestuurde T7040 en T7050 die het veldwerk uitvoeren. Door voor elke trekker een goed afgelijnd takenpakket te voorzien, kunnen we op technisch vlak nog meer specialiseren.

Ook de variabele transmissie is een standaard keuze geworden op jullie tractoren?

 

Voor ons zijn versnellingen gepasseerd, AutoCommand is de toekomst. Motor en AutoCommand-transmissie werken immers onder alle werkzaamheden samen. Zo ben je als bestuurder altijd in staat om bij de optimale snelheid te werken, wat besparingen met zich meebrengt. Met de AutoCommand transmissie combineren we tijdens het werk flexibiliteit met kracht. Dit laatste houdt verband met de vier mechanische overbrengingen die deel uitmaken van deze AutoCommand transmissie. Naast de werkkwaliteit komt met de AutoCommand ook het bestuurderscomfort op een hoger niveau. Met de Sidewinder stel je bepaalde voorkeuren in en de rest wordt voor u geregeld door de elektronica.

Comfort heeft voor jullie diverse raakvlakken?

 

Inderdaad. Naast bedieningscomfort stap je met dubbel zoveel enthousiasme je trekker in als je weet dat je in een comfortabele werkplek terechtkomt. Een ruime cabine met een goed overzicht vormt voor ons het uitgangspunt.