FR650 hakselaar met NIR sensor bij Loonbedrijf A. Rijpma uit Woudsend (Nederland).

Arjen Rijpma aan het woord.

Loonbedrijf A. Rijpma bevindt zich in de Zuidwesthoek van Friesland (Nederland). Voor hun agrarische activiteit beschikken ze over verschillende New Holland trekkers, een New Holland hakselaar en een New Holland pers. Arjen Rijpma vertelt ons graag wat meer over zijn FR650 hakselaar met NIR sensor. Met NIR On Board meet de FR Forage Cruiser de belangrijkste gewasparameters, zoals droge stoffen, ruwe eiwitten, ruw vet, zetmeel, Neutral Detergent Fibre (NDF), Acid Detergent Fibre (ADF) en as met een nauwkeurigheid van +/- 2%. Graag laten we Arjen Rijpma aan het woord! Bekijk het filmpje.

Arjen Rijpma aan het woord:

 

Wij hebben een loonbedrijf in de Zuidwesthoek van Friesland en zijn daar bezig met ongeveer 20 man personeel, met alle materiaal van dien. We hebben een 10-tal kranen voor weg- en waterbouw en de rest is voor het agrarisch gedeelte. Het agrarisch deel is ongeveer 60% van het bedrijf. Wij hebben allemaal New Holland trekkers en een New Holland hakselaar en een New Holland pers.

“ Samen met New Holland en met onze GPS op de tractoren en op de hakselaar zijn we eigenlijk helemaal klaar voor de toekomst.

Met deze hakselaar hebben we ook gekozen voor de NIR sensor. Toen we de hakselaar kochten was dat allemaal nog vrij nieuw maar toch, we willen bij de tijd blijven en dan gaan we direct mee met die NIR sensor en dan kunnen we zien wat dat brengt. Werken met de NIR, zien we als een stukje toekomst. Doordat we dit vorig jaar gedaan hebben wordt het steeds beter en we komen er steeds verder mee met onze klanten te vertellen wat wij eigenlijk allemaal oogsten. Een boer wil ook direct weten wat hij zijn koeien voert. Dat kan hij dan ook direct gebruiken en meenemen in zijn voederplan.

 

Voor de toekomst zie ik heel veel perspectief want als wij nu zien met de NIR op de hakselaar, daar krijgen we al allemaal data uit. Dat gaat zelfs ook bij de bemesting, gaan we ook met de NIR werken. Als we dat bij mekaar hebben dan kunnen we met de boer heel ver komen, met voeding voor hun koeien. Samen met New Holland en met onze GPS op de tractoren en op de hakselaar zijn we eigenlijk helemaal klaar voor de toekomst.